Κ. Ζουράρις: Είχαμε συμφωνήσει εξ αρχής με τον Π. Καμμένο ότι ο καθένας ψηφίζει αυτό που πιστεύει

Η πολιτική σύμπραξη με τους ΑΝΕΛΛ εδώ και πέντε χρόνια περιλάμβανε το ότι όταν δεν υπάρχει συμφωνία, ο καθένας ψηφίζει αυτό που πιστεύει, ξεκαθάρισε ο Κ. Ζουράρις μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Πριν μιλήσει για μένα ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε χαρακτηριστικά, ας διαβάσει ένα σύγγραμμά μου και να μου το πει να δικά του λόγια, να είναι σαφές ότι το κατάλαβε…

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ και ΜΜΕ για την στάση του με χαρακτηρισμούς περί «μαριονέτας» και «παραχώρησης συνείδησης στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ζουράρις είπε γελώντας «τόσα μπορούν, τόσα λένε» και θύμισε ότι με την επιστολή του που αναγνώστηκε στην Βουλή διευκρίνισε ότι αν δεν υπάρχει ονομαστική διαδικασία θα υπερψηφίσει πλέον τα 4-5 κοινωνικά νομοσχέδια, εξαιρώντας την Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν την ψήφισα πριν 10 ημέρες και, επειδή υπάρχει ένα δεύτερο σκέλος αύριο-μεθαύριο, πάλι δεν θα ψηφίσω … επομένως, πού βλέπουν την εκχώρηση συνείδησης;», αναρωτήθηκε.

Απέρριψε επίσης την περιγραφή περί «παραδόξου» της τύποις συμμετοχής του σε άλλη ΚΟ από αυτήν στην οποία στην πράξη φαίνεται να ανήκει. «Ίσως δεν ήταν καλή η ορολογία που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το αναγγείλει. Είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα σχέδια νόμου, τα 4-5 κοινωνικά, για προστασία της πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις, το θέμα της Εκκλησίας, κτλ. Είναι πολύ συγκεκριμένα, δεν είναι άλλα … συνεχώς γίνεται αυτό, σε ένα σχέδιο νόμου που προτείνει η συγκυβέρνηση βουλευτές ψηφίζουν συγκεκριμένο άρθρο ή κατ’ αρχήν χωρίς να ψηφίσουν τα άρθρα», αναφέροντας χαρακτηριστικά «τα λεγόμενα κεφάλαια για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν τα ψηφίζει πάντοτε όλη η Βουλή; Ανεξαρτήτως κομμάτων; Πάντα γίνεται αυτό».

Για τις σχέσεις του με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛΛ, ο κ. Ζουράρις διευκρίνισε ότι «ως γραμματέας της Πυρικαύστου Ελλάδας έχω κάνει μία πολιτική συμφωνία, που θα πάει μέχρι πέρατος της εντολής, δηλαδή ως τις εκλογές. Δεν έχουμε διαφωνίες σε άλλα. Οι μεν ΑΝΕΛΛ αποσύρθηκαν από την συγκυβέρνηση, αλλά ψηφίζουν τα νομοσχέδια, άρθρα ή επί της αρχής. Εγώ ψήφισα ως ο εαυτός μου, ως Πυρίκαυστη Ελλάδα, δεν ακολούθησα γραμμή. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛΛ πριν πέντε χρόνια ήταν για πολιτική σύμπραξη όταν υπάρχει συμφωνία. Όταν δεν υπάρχει, ο καθένας ψηφίζει αυτό που πιστεύει».

«Το ΠΑΣΟΚ, ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δεν συγκυβέρνησε με την Δεξιά δύο, δυόμισι χρόνια, επί κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά και αντιπροεδρίας Ευ. Βενιζέλου;», αναρωτήθηκε εξάλλου, σχολιάζοντας τα περί διπροσωπίας βουλευτών. «Λέγεται σοσιαλιστικό, έπαψε να είναι; Όχι. Είχαν συμφωνήσει σε 2, 3, 4 σημεία, είπαν “στα άλλα δεν συμφωνούμε”».

«Κατά σύμπτωση, λόγω ηλικίας πολιτικής και βιολογικής, στη Βουλή είμαι ένας από τους τρεις γηραιότερους αριστερούς, αριστερός από τα γεννοφάσκια μου», συνέχισε, θυμίζοντας ότι η Πυρίκαυστος Ελλάδα είναι η Σπίθα Θεσσαλονίκης, όταν έκανε το κίνημα ο Μ. Θεοδωράκης. Τα δύο μεγάλα θέματα στα οποία βασίστηκε η συμφωνία με τους ΑΝΕΛΛ ήταν η αντιμετώπιση των μνημονίων και η πάταξη της διαφθοράς, όπως διευκρίνισε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι στα νομοσχέδια που έπονται να έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή «έχω συμμετάσχει ως νομοθετών επί τέσσερα χρόνια, συνέπραξα στην διατύπωσή τους. Είναι δυνατόν να αρνηθώ τον επί τετραετία εαυτό μου;», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζουράρις σημείωσε για τις επιθέσεις από την αντιπολίτευση ότι αυτή «πάσχει από στέρηση εξουσίας» και ειδικά για τον Κ. Μητσοτάκη είπε ότι «κάπου μιλούσε και είπε ότι “ο Ζουράρις είναι σε τιμή ευκαιρίας” βουλευτής. Με ποια πνευματικά και πολιτικά εφόδια ο Μητσοτάκης τολμάει να πει αυτή την έκφραση για μένα; Έχω διδάξει ελληνικό πολιτισμό και ελληνική πολιτική σκέψη σε περίπου 80 εθνικότητες παγκοσμίως … σε τέσσερις ηπείρους επί 50 χρόνια, έχω γράψει 6.000 σελίδες για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Μητσοτάκης τι έχει κάνει αντιστοίχως για την Ελλάδα απέναντι σε μένα και τολμάει να μου πει αυτά τα πράγματα; Να πάρει ένα σύγγραμμά μου ο Μητσοτάκης, να το διαβάσει, να τον εξετάσω, να μου το πει δικά του λόγια για τι κατάλαβε. Και μετά να μιλήσει για μένα…».

Στο Κόκκινο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί